De badkamertegels verven is dé manier om je badkamer een nieuwe verse look te geven. Als je dit wilt doen, is het wel belangrijk om dit op de juiste manier aan te pakken. Bij het verven van tegels kan er namelijk veel misgaan. Om je hierbij te helpen, hebben we een stappenplan voor je uitgestippeld zodat je je badkamertegels verven ideaal kunt doen. 

Een nieuwe look voor je badkamer

Een badkamer moet er natuurlijk goed uitzien. Het vervangen van tegels is iets wat heel lastig is en veel problemen kan veroorzaken. Daarom is het altijd een goede optie om te kiezen voor je badkamertegels verven. Door dit te doen, is het mogelijk om goedkoop een nieuwe look aan je badkamer te geven. 

Tegels kunnen wel een lastige basis zijn om overheen te verven. Daarom is het wel belangrijk om dit goed aan te pakken. Gelukkig hoeft dit helemaal niet lastig te zijn met het stappenplan hieronder. Met een goede voorbereiding en de juiste materialen kom je een heel eind. 

Wat heb je nodig?

Als je badkamertegels verven wilt, zijn er een aantal belangrijke dingen die je nodig hebt. Het is als eerste belangrijk om ervoor te zorgen dat je speciale wandtegelverf hebt. Dit is een speciale verf die het beste hecht aan wandtegels. Deze verf is gelukkig in verschillende kleuren te vinden zodat je meerdere opties hebt. 

Daarnaast is het belangrijk om de muren compleet vetvrij te kunnen maken. Om dit te doen, is het belangrijk om een goede ontvetter te hebben. Dit hoeft niet per se dure ontvetter te zijn, maar de tegels moeten helemaal vrijgemaakt worden van vet. Hierdoor kan de verf het beste hechten aan de tegels. 

Stap 1: Zorg voor een goede voorbereiding

Het is als eerste belangrijk om ervoor te zorgen dat je alles goed voorbereid. Door ervoor te zorgen dat alles goed voorbereid is, kun je in één keer alles goed verven. De verf hecht het beste op een vetvrij oppervlakte. 

Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de tegels eerst goed schoonmaakt. Dit kun je het beste doen met warm water, ontvetter en een schuurvlies. Deze maakt de tegels ruwer zodat de verf nog beter hecht. 

Hierna is het belangrijk om de tegels goed droog te maken. Als er nog vocht op de tegels zit, is de kans aanwezig dat de verf niet hecht. Hierna is het belangrijk om de vloer af te dekken en alles af te plakken wat je niet wilt verven. 

Stap 2: De badkamertegels verven

De badkamertegels verven is natuurlijk waar je voor komt. Na alles goed voor te bereiden, is het mogelijk om aan het verven te gaan. Het is belangrijk om de tegelverf eerst goed door te roeren. Hierna kun je beginnen met het verven. Bij het verven is het verven van de randen met een kwast altijd aan te raden om te doen. 

Kwast en roller voorbereiden

Het is belangrijk om de kwast en de roller ook goed voor te bereiden. Bij een kwast is het belangrijk om de losse haartjes eerst te verwijderen. Dit kun je doen door de haren horizontaal te buigen en weer los te laten. De loszittende haren steken dan boven de rest uit en kun je makkelijk van de kwast afhalen. 

Ook de roller moet voorbereid worden. Dit kan gedaan worden door met een stuk afplaktape over de roller heen te gaan. Alle loszittende deeltjes op de roller worden hierdoor verwijderd. Zo voorkom je dat je haren of pluisjes onder de verf blijft houden. 

Het verven

De badkamertegels verven is ook erg belangrijk. Je begint hier bij de randen met de kwast. Na dit gedaan te hebben, is het belangrijk om de verf royaal aan te brengen op de tegels. Hierbij kun je het beste in verticale lijnen van boven naar beneden werken. 

Het verdelen van de verf kan vervolgens horizontaal gedaan worden. Hierdoor voorkom je dat je strepen en zakkers krijgt. Wel is het belangrijk om in lange banen te werken. Als je dit niet doet, krijg je alsnog strepen. 

Bij tegels komt het vaak voor dat er een tweede of zelfs een derde laag nodig is. Deze kun je pas na minimaal 24 uur weer aanbrengen. Het is belangrijk om hierbij precies dezelfde stappen te volgen. Hierdoor krijg je het beste resultaat. 

Stap 3: Na de badkamertegels verven

Na de badkamertegels verven is het belangrijk om rekening te houden met de nazorg. Het is belangrijk om de tape zo snel mogelijk te verwijderen. Door dit te doen, voorkom je dat de verflaag beschadigd. Droge verf blijft vaak aan elkaar zitten, waardoor je grotere stukken verf van de tegels af kunt trekken. 

Daarnaast kan de tape ook scheuren en kunnen er lijmresten achterblijven. Dit ziet er niet mooi uit en zorgt weer voor problemen. Daarom kun je het beste direct na het verven de tape verwijderen voor het beste resultaat. 

Zorg goed voor je roller

Vooral als je de volgende dag nog een keer over de tegels heen wilt gaan, is het belangrijk om goed voor je roller te zorgen. Zo is het handig om je roller in plastic folie of een plastic zak te wikkelen. Hierdoor droogt de verf niet uit en kun je de volgende dag hier weer mee aan de slag. 

Als je klaar bent met het klusje is het belangrijk om de verf eerst in te laten drogen. Hierna is het mogelijk om de rollers en kwasten gewoon weg te gooien bij het grijze afval. Voor lege verfemmers geldt hetzelfde. Schoonmaken met terpentine wordt afgeraden. Dit is ook niet goed voor het milieu.