Bloemen maken van papier is zeker een leuke bezigheid. Iedereen kan het en het is een leuke bezigheid om samen met je kinderen te doen. Daarom is het goed om eens te kijken welke bloemen je allemaal van papier kunt maken. 

Hieronder leggen we je precies uit welke bloemen je van papier kunt maken en wat je er allemaal voor nodig hebt. Zo kun jij straks de mooiste bloemen maken om cadeau te geven of om zelf neer te zetten. 

Welke soorten papier kan ik gebruiken?

Er zijn heel wat verschillende soorten papier. Daarom is het goed om te kijken welke soort jij wilt gebruiken. Hieronder staan ideeën voor bloemen met verschillende soorten papier. Hierbij kun je denken aan een normaal A4’tje, maar ook vlechtstroken of crêpepapier kan gebruikt worden. 

Het is goed om even te kijken wat je in huis hebt. Aan de hand daarvan kun je bepalen welke bloemen maken van papier voor jou nu het beste uitkomt. De meeste papiersoorten heb je wel gewoon in huis, dus dat is geen probleem. 

Wat heb ik nodig om papieren bloemen te maken? 

Het is dan nog de vraag wat je precies nodig hebt om bloemen maken van papier goed te maken. Je hebt vrij weinig nodig naast papier. Het verschilt wel per soort bloem wat je wilt maken. De volgende dingen kun je misschien nodig hebben: 

Aan de hand van deze dingen kun je al op een eenvoudige manier aan de slag om bloemen te gaan maken. De meeste bloemen zijn vrij eenvoudig om te maken, dus je bent er niet al te lang mee bezig. Zo is het ook eenvoudig om samen met je kinderen te doen. 

Bloemen maken van papier en een papieren beker

De eerste is direct een hele leuke bloem. Dit is een bloem die je kunt maken van een papieren beker. Het zijn eigenlijk net wiebel bloemen, dus ze kunnen echt een beetje heen en weer bewegen, dit doe je met de pijpenragers.

Je kunt makkelijk een paar bloemetjes uitknippen en deze papieren bloemen maak je vast met lijm aan de pijpenragers. Daarna draai je de pijpenrager om bijvoorbeeld een lepel of potlood heen. Dan haal je hem eraf en heb je een leuke bloem die je in de beker kan steken. Zo kun je een heel bosje bloemen maken in de beker. 

Een eigen zonnebloem maken

Een zonnebloem is voor veel mensen hun favoriete bloem. Het is daarom leuk als je bloemen maken van papier gaat doen met een zonnebloem. Het beste is om een gele kleur papier te hebben en deze in twee rechthoekige stukken te knippen. Deze ga je dan opvouwen tot er een zigzag ontstaat. Steeds kleine vouwtjes. 

Daarna kun je deze twee stukken tegen elkaar aan plakken als een bloem. Je hebt dus eigenlijk twee waaiers gemaakt die aan elkaar plakken die je tot een rondje gaat vouwen. Daarna plak je een cirkel in het midden van bruin papier en je kunt een rietje of een pijpenrager gebruiken om er een steel van te maken. 

Vloei papier bloemen maken 

Vloeipapier is ook een ideale manier om je bloemen van te maken. Bloemen maken van papier hoeft dus niet per se van één soort papier. Het enige wat je hoeft te doen is het vloeipapier een paar keer dubbel te vouwen en dan het in blaadjes te knippen. Deze blaadjes maak je op een pijpenrager heen en de pijpenrager vouw je dan dubbel. 

Als laatste draai je nog een pijpenrager om de bloem en de steel heen, zodat alles op zijn plek blijft zitten. Dit kun je het beste doen met een groene pijpenrager, zodat het echt op een bloem gaat lijken. 

Een bloem maken van een rietje

Een bloem maken van een rietje is ook een erg leuke en makkelijke manier om bloemen maken van papier leuk te maken. Je maakt een vlinder of een mooie bloem en hier maak je twee gaatjes boven elkaar in. Dan kun je er een rietje doorheen steken. 

Zodra het rietje er in zit, kun je de bloem ergens neerzetten omdat er een rietje in zit. Rietjes kun je in allerlei verschillende kleuren kopen, waardoor je een leuke kleurrijke steel kunt kiezen voor je bloemen. 

Bloemen maken van papier met crêpe papier

Je pakt een hoop crêpe papier in verschillende kleuren en die leg je op elkaar. Deze vouw je dubbel en je maakt er een muizentrapje van. Dan maak je alles aan elkaar vast met een touwtje of pijpenrager, dit doe je in het midden. Daarna knip je de randjes in een mooie ronde vorm, zodat het papier op een bloem gaat lijken. 

Daarna vouw je de bloem open en dan ga je alle lagen die je hebt los trekken. Dan zie je steeds meer dat er een leuke bloem tot leven komt. Je kunt deze bloemen in een glaasje of ook in een beker zetten. Het ligt er maar net aan wat je leuk vindt. 

Bloemetjes maken met eierdozen en papier

Je hoeft niet per se altijd alleen maar papier te gebruiken. Het is ook goed om eens te kijken naar de eierdozen die je nog in de kast hebt liggen in plaats van bloemen maken van papier. Je kunt de dopjes van de eieren uitknippen en in een leuke kleur verven, zodat ze niet meer de lelijke bruine kleur hebben. 

Daarna kun je makkelijk een gat prikken aan de onderkant van de bloem die je gemaakt hebt. Hier kun je een pijpenrager doorheen steken. Je kunt er dan nog blaadjes aan maken zodat het echt op een bloem begint te lijken. Zo heb je een mooie bloem. 

Papieren vlechtstroken gebruiken voor je bloemen 

Papieren vlechtstroken zijn ook ideaal om te gebruiken om leuke bloemen te maken van papier. Bloemen maken van papier kan namelijk een stuk makkelijker zijn dan je denkt. Je hebt de uiteinden van acht verschillende stroken nodig. Deze 8 lijm je aan elkaar vast bij alle uiteinden. 

Als je dit gedaan hebt kun je ze allemaal makkelijk in een cirkel buigen, dit moet je wel doen met de midden kant en niet met de buitenkant. Als laatste kun je gewoon een cirkel in het midden vlakken zodat alles op een bloem lijkt. Je kunt dan een pijpenrager of satéprikker gebruiken om als steeltje aan de achterkant van de bloem te plakken. 

Wc rollen gebruiken in plaats van papier

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om wc-rollen te gebruiken in plaats van papier om bloemen maken met papier toch nog een leuke uitdaging te maken. Bloemen maken van papier is namelijk niet altijd voor iedereen geschikt. Je gebruikt wel papier om bloemen op te maken. Als je een wc-rol in een bloemvorm aan de onderkant knipt, kun je hier mee stempelen. 

Het stempelen kun je het beste doen met een verf die een goede kleur afgeeft. Dit is ook een erg leuke uitdaging voor kleine kinderen die nog niet zo goed met een kwast op kunnen gaan. Zo wordt er toch net wat minder een smeerboel van gemaakt als je een wc-rol gebruikt. 

Papieren bloemen maken als een molentje 

Bloemen maken van papier is ook een leuke manier om te doen met een molentje. Dit kun je zelf heel makkelijk maken door allerlei verschillende rondjes uit te knippen. Dit kun je doen met alle kleuren van de regenboog, zodat je een regenboogbloem krijgt. 

Je kunt het beste een omtrek maken, zodat alle bloemen dezelfde kleur hebben. Deze kun je dan allemaal één voor één dubbel gaan vouwen. Dan kun je ze op een papiertje opplakken en er nog verschillende dingen bijtekenen. Op die manier heb je hele leuke molentjes en je kunt ze met iedereen samen maken. Ze zijn namelijk ontzettend makkelijk om te maken. 

Kun je bloemen maken zonder papier? 

Soms is het ook weleens leuk om bloem niet te maken van papier. Bloemen maken van papier is niet voor iedereen een goede optie. Zo wil je misschien ook geen karton gebruiken. Dan kun je bijvoorbeeld bloemen maken van bijvoorbeeld strijkkralen. 

Daarnaast kun je gebruik maken van bijvoorbeeld deeg om leuke bloempjes te maken. Dit is een leuke, maar wel moeilijker idee om een bloem te maken. Het is wel goed om hier de instructies goed van door te lezen, omdat de bloemen anders misschien niet zo mooi worden als je zou willen.