De keuken is een centrale plek in huis. We koken hier veel, eten gezellig met vrienden of familie en drinken hier lekkere drankjes. Het is belangrijk om in de keuken daarom goed licht te hebben. In dit artikel lees je welke verlichting geschikt is en waar je rekening mee moet houden.  

#1. Gelijkmatige verlichting

In de keuken is het fijn om een goede verdeling te hebben van het licht. Zorg ervoor dat de verlichting gelijkmatig is verdeeld. Denk hierbij aan een centrale lamp. Het is van belang dat belangrijke onderdelen, zoals het aanrecht en het fornuis goed zijn verlicht. Een andere optie om de ruimte gelijkmatig te verdelen is trackverlichting. Met deze verlichting kun je de lampen in diverse richtingen draaien, zodat je het licht op specifieke gebieden kunt richten.

#2. Inbouwspots

Inbouwspotjes zijn perfect voor in de keuken! Het zorgt niet alleen voor een stijlvolle look, maar ook voor de juiste hoeveelheid licht. Je kunt de spotjes boven het keukenblok en het fornuis plaatsen, zodat je hier altijd voldoende licht hebt als je gaat koken. Inbouwspots keuken? Ik zeg doen! Het heeft veel voordelen, denk aan verlichting zonder schaduw, strak effect, voldoende licht en zelfs de keuze om te kiezen voor inbouwspots die je kunt draaien. Op die manier heb je altijd genoeg licht op elke plek in de keuken. Extra handig: kies voor spotjes die je kunt dimmen. Hierdoor kun je het in de vond gezellig en knus maken.

#3. Temperatuur

Wanneer je de juiste verlichting gaat uitzoeken is het ook belangrijk om rekening te houden met de kleurtemperatuur. In de keuken wil je het liefste kiezen voor helder licht. Hierbij kun je denken aan 4000-5000 Kelvin. Dit is wit en koel licht. Wil jij toch meer sfeer creëren in deze ruimte? Kies dan voor 2700-3000 Kelvin.

#4. Duurzame verlichting

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarom is het ook goed om te kijken naar duurzame verlichting. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt uiteindelijk ook nog eens voor je portemonnee. Kies voor LED-verlichting in de keuken. Hierdoor bespaar je energie, geeft het minder warmte af en heeft het een langere levensduur. Hierdoor hoef je het niet zo vaak te vervangen, zoals je bij traditionele verlichting wel zou hebben.

#5. Originele optie

Maak je interieur heel origineel door te kiezen voor wandlampen. Door een wandlamp in de keuken te plaatsen maak je de ruimte direct sfeervol en gezellig. Je kunt hierbij ook zelf bepalen hoe sterk jij de verlichting wil hebben. Dat is ideaal voor in de keuken! Er zijn enorm veel soorten wandlampen qua maten en materiaal. Kijk daarom eens goed wat er in jouw woning past.

Succes met het kiezen van de juiste verlichting voor jouw keuken.