In Nederland zijn er verschillende loterijen waar je aan kunt deelnemen, elk met hun eigen regels en prijzen. Hieronder vind je een overzicht van de vier populairste Nederlandse loterijen en hoe ze werken.

Staatsloterij

De Staatsloterij is een van de oudste loterijen van Nederland en wordt georganiseerd door de Nederlandse overheid. De trekkingen vinden plaats op de 10e van elke maand en er zijn verschillende prijzen te winnen, waaronder een hoofdprijs van maar liefst 30 miljoen euro. Je kunt meespelen met de Staatsloterij door een lot te kopen voor 15 euro per stuk. Er zijn ook abonnementen beschikbaar, waarbij je elke maand automatisch meespeelt en kans maakt op alle prijzen.

Postcode Loterij

De Postcode Loterij is een populaire loterij in Nederland, waarbij niet alleen individuen, maar hele postcodes kunnen winnen. De trekkingen vinden plaats op de 8e van elke maand en er zijn verschillende prijzen te winnen, variërend van 25.000 euro tot wel 5 miljoen euro. De kosten voor een lot bij de Postcode Loterij zijn 14 euro per trekking. Als je postcode in de prijzen valt, win je samen met alle buren die ook meespelen.

VriendenLoterij

De VriendenLoterij is een loterij die zich richt op goede doelen. Als deelnemer van de VriendenLoterij maak je niet alleen kans op prijzen, maar steun je ook een goed doel naar keuze. De trekkingen vinden plaats op de 9e van elke maand en er zijn verschillende prijzen te winnen, variërend van 10.000 euro tot wel 1 miljoen euro. De kosten voor een lot bij de VriendenLoterij zijn 13,50 euro per trekking. Je kunt ervoor kiezen om een vast bedrag per maand te doneren aan een goed doel naar keuze, dat vervolgens een extra lot krijgt voor de trekkingen.

BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij is een loterij die zich richt op cultuur en erfgoed in Nederland. Als deelnemer van de BankGiro Loterij maak je niet alleen kans op prijzen, maar steun je ook verschillende culturele instellingen in Nederland. De trekkingen vinden plaats op de 10e van elke maand en er zijn verschillende prijzen te winnen, variërend van 10.000 euro tot wel 1 miljoen euro. De kosten voor een lot bij de BankGiro Loterij zijn 13,75 euro per trekking.

Hoe werken de trekkingen?

De trekkingen van de verschillende loterijen vinden op verschillende dagen plaats en worden op televisie uitgezonden. Bij de meeste loterijen wordt gebruikgemaakt van een trekkingssysteem waarbij willekeurige nummers worden getrokken. Bij de Postcode Loterij wordt echter de hele postcode van de winnende deelnemers getrokken, waarbij de prijzen verdeeld worden onder alle deelnemers met dezelfde postcode.

Hoe kun je deelnemen aan een loterij?

Je kunt op verschillende manieren deelnemen aan een loterij. Zo kun je loten kopen bij een verkooppunt, zoals de supermarkt of de sigarenwinkel. Daarnaast is het ook mogelijk om online loten te kopen via de website van de desbetreffende loterij. Bij sommige loterijen kun je ook meespelen met een abonnement, waarbij je elke maand automatisch loten ontvangt en kans maakt op prijzen.

Hoe kun je een loterij opzeggen?

Als je wilt stoppen met meespelen met een loterij, dan kan dit op verschillende manieren, afhankelijk van de loterij waar je aan deelneemt. Bij de meeste loterijen kun je je opzegging telefonisch doorgeven, maar tegenwoordig kun je gemakkelijk opzeggen Vriendenloterij online

Een van de manieren is om gebruik te maken van de diensten van Xpendy, een online opzegservice waarmee je eenvoudig en snel de Nationale Postcodeloterij opzeggen kunt.

Xpendy biedt de mogelijkheid om op een snelle en eenvoudige manier loterijen op te zeggen, zonder gedoe met telefoontjes en opzegbrieven. Het enige wat je hoeft te doen is naar de website van Xpendy te gaan en een account aan te maken. Vervolgens kun je aangeven welke loterijen je wilt opzeggen en Xpendy regelt de rest.