Giftige planten voor katten kunnen soms levensgevaarlijk zijn voor de katten. Daarom is het zo belangrijk dat de baasjes van de katten hier rekening mee houden, er zijn namelijk veel meer planten giftig voor je lieve viervoeter dan dat de meeste mensen vaak weten. 

Daarom hebben we hier giftige planten voor je op een rijtje gezet, zodat je kunt voorkomen dat je kat ziek wordt. We hebben verder tips voor je op een rijtje gezet wat je moet doen als je kat toch een giftige plant heeft gegeten. Zo voorkom je dat je te laat bent voor je kat. 

Giftige planten voor katten voor binnen 

Giftige kamerplanten zijn bijna altijd het gevaarlijkst voor je katten. Daarom hebben we deze als eerste voor je op een rijtje gezet:

Als je één van deze planten in je woning hebt staan, kun je ze beter weg halen, zodat je voorkomt dat de katten er eventueel van kunnen eten. Dat is de beste manier om giftige planten voor katten bij katten weg te houden. 

Wanneer je vermoedt dat een andere plant ook giftig is voor de kat, kun je dit het beste opzoeken. Er zijn namelijk tegenwoordig heel wat planten die nieuw zijn, dus hier kun je het beste eerst naar kijken voordat je een plant koopt. Giftige planten voor je katten koop je namelijk zo. 

Giftige tuinplanten

Natuurlijk hebben de meeste kattenliefhebbers ook een tuin en daar kunnen ook giftige planten voor katten in staan. Dan is het van belang dat je ook in de tuin gaat kijken welke tuinplanten je het beste kunt vermijden. Nu kunnen wij ze allemaal wel op een rijtje zetten, maar het zijn er echt ontzettend veel. Het is dus lastig om ze hier allemaal neer te zetten. 

Als je een nieuwe plant in je tuin wilt planten, is het handig om op te zoeken of een tuin plant giftig is voor je katten of niet. De giftige planten voor katten kun je dan beter in de winkel laten staan. Zoek het daarom altijd even op internet op voordat je een nieuwe plant koopt. 

Kittens lopen meer gevaar dan volwassen katten 

Giftige planten voor katten worden meestal niet zo snel gegeten door de volwassen katten. Meestal zijn het de kittens die nog weleens wat raars opeten. Volwassen katten zijn namelijk erg eigenwijs en die willen alleen eten wat ze zelf lekker vinden. 

Voor een kitten is het wel een groter gevaar wanneer ze een giftige plant opeten. Dit komt doordat ze nog een erg klein lichaam hebben. Het verteren van een plant is dan ook heel erg lastig voor een kitten. Hier moet je als baasje extra opletten voor zijn.

Voorkomen dat je katten giftige planten eten

Het beste is om te voorkomen dat je katten giftige planten eten. Giftige planten voor katten eten ze niet zo snel op, maar als baasje kun je het beter voorkomen dan genezen. Zo moet een kat voldoende uitdaging hebben, zodat ze helemaal geen interesse hebben in de planten. 

Natuurlijk is het voor de kat het beste dat je de plant weg doet, maar wanneer je dit niet wil moet je er echt op letten dat je kat de plant niet op eet. Zorg er daarom voor dat hij er moeilijk bij kan of maak de plant zo onaantrekkelijk mogelijk. 

Katten zijn geen planteneters 

Het is goed om te weten dat katten absoluut geen planteneters zijn, dus de giftige planten voor katten zijn vaak wel veilig. Katten eten over het algemeen alleen maar vlees. Een kat zal daarom niet zo snel neigen naar een plant. Het enige waar een kat weleens toe kan neigen is gras, maar dit doen ze niet zo zeer omdat ze het lekker vinden en dit kan ook hun darmen al irriteren.

Wanneer er geen gras in de buurt is, kan een kat zich wel wenden tot een andere plant. Daarom kan bijvoorbeeld een binnenkat sneller kiezen voor een plant dan een buitenkat. Het is goed om hier op te letten, want het darmkanaal van een kat is niet bedoeld voor planten. 

Kattengras

Tegenwoordig zie je ook een hele hoop mensen die kattengras kopen voor hun kat. Ook dit is niet goed voor het darmstelsel van een kat. Het is wel beter om een kat dit gras op te laten eten, in plaats van een giftige plant. Het kan dus ook een positieve werking hebben. 

Als je ervoor zorgt dat een kat voldoende te eten en drinken krijgt, zal een kat vaak niet zomaar aan giftige planten voor katten beginnen. Wat oudere katten moet je wel beter in de gaten houden wanneer ze bijvoorbeeld dementie ontwikkelen. Ze kunnen dan toch gevaarlijk worden om alleen naar buiten te laten gaan. 

Wat te doen als een kat een giftige plant heeft gegeten? 

De giftige planten voor katten kunnen soms toch bij de kat terecht komen. Dan heeft hij hem misschien al opgegeten voordat jij het gezien hebt. Het is dan goed om zo snel mogelijk naar de dierenarts toe te gaan, want de kat kan hierdoor misschien ziek worden. 

Wanneer je niet zeker weet of het een giftige plant is, kun je dit het beste opzoeken. Zo voorkom je dat je kat er toch ziek van wordt. In dit soort gevallen kun je er beter voor kiezen om snel te handelen, zodat je voorkomt dat je viervoeter ziek kan gaan worden. 

Symptomen van een vergiftigde kat 

Een kat kan verschillende symptomen vertonen wanneer hij ziek wordt van een plant. De giftige planten voor katten worden niet goed verteerd. Zo kunnen ze de volgende symptomen hebben: 

Als je kat deze symptomen vertoont, moet je hem naar de dierenarts brengen. Je kunt altijd proberen om de kat te laten braken. Anders zal de dierenarts een tegengif toe dienen. Daarom is het altijd handig om even te kijken welke plant de kat precies opgegeten heeft. Zo weet de dierenarts direct hoe hij moet handelen.