Het wordt steeds populairder om je huis verwarmen zonder gas waar te maken. Daarom is het voor jezelf misschien ook goed om eens te kijken of dit voor je een geschikte optie is. Zo weet je direct of je een hele hoop geld kunt besparen. 

Hieronder leggen we je precies uit welke opties je hebt en wat handig is om te doen wanneer je jouw huis wilt verwarmen zonder gas. Misschien ben je over een paar maanden wel volledig gasloos. Hieronder leggen we je alles uit over de mogelijkheden die er op dit moment allemaal zijn.

Waarom je huis verwarmen zonder gas?

Als eerste wil je uiteraard weten waarom je jouw huis moet gaan verwarmen zonder hier gas voor te gebruiken. De hoofdreden is voor heel veel mensen omdat dit gewoon een heel stuk duurzamer is. Zonder gas te gebruiken, vervuil je het milieu een heel stuk minder. 

Voor het klimaat is het zeer belangrijk dat er gekeken wordt naar het verminderen van gasgebruik. De overheid is er dan ook druk mee bezig om zoveel mogelijk mensen van het gas af te halen. Hier kun je dan zelf ook aan mee doen. Daarnaast is het ook gewoon veel veiliger om niet met gas te leven. Dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn als er ergens een gaslek ontstaat. 

Kosten besparen 

Natuurlijk zijn dat niet de enige voordelen. Het grootste voordeel van tegenwoordig is het feit dat je een hele hoop geld kunt besparen wanneer je jouw huis verwarmt zonder hier daadwerkelijk gas voor te gebruiken. Gas wordt namelijk steeds duurder, dus steeds meer mensen kiezen ervoor om gasloos te gaan verwarmen. 

De kosten zullen van een gasloos huis veel minder hoog zijn dan van een huis dat nog volop gebruik maakt van gas. Daarom is het zeker aan te raden om eens te kijken naar de kostenbesparing als je gasloos gaat verwarmen. 

Wat kost een huis verwarmen zonder gas?

Een huis verwarmen zonder gas kan een hoop geld besparen, maar wat kost het nou echt om je huis te verwarmen zonder gas? Hier zijn geen vaste kosten aan te verbinden, maar je kunt wel zeggen dat je veel minder geld uitgeeft per maand aan je energiekosten. 

Het is in de meeste gevallen wel zo dat de volledige installatie nog geplaatst moet worden. Dit moet wel betaald worden. Dit kan oplopen tot €15.000 als je alles nieuw laat plaatsen. Dat is dus wel iets waar je rekening mee moet houden. 

Elektrisch verwarmen 

Elektrisch verwarmen is de beste optie die je hebt als je huis verwarmen zonder gas waar wilt maken. In de meeste gevallen is dit ook het eerste waar de meeste mensen aan denken als je gasloos wilt gaan verwarmen. 

Er zijn verschillende opties die je hebt, daarom is het goed om even te kijken welke optie het beste bij je past. Op die manier kun je voorkomen dat je voor iets kiest waar je achteraf spijt van krijgt. Het is juist de bedoeling dat elektrisch verwarmen alles een heel stuk makkelijker maakt. 

Een elektrische cv-ketel

Een goede optie die je hebt is een elektrische cv-ketel. Een elektrische cv-ketel is een ketel die het hele huis kan verwarmen net als een normale ketel. Dit kan gaan om de vloerverwarming, het water of de normale verwarmingen door het hele huis heen. Hier hoef je dan geen gas meer voor te gebruiken. 

Dit is een erg goedkope en snelle manier om je huis goed te verwarmen zonder hier gas voor te gebruiken. Een huis verwarmen zonder gas is dus eenvoudig te realiseren door een elektrische cv-ketel in je woning te laten installeren. De cv-ketel gebruikt helemaal geen fossiele brandstof. 

Een warmtepomp aanschaffen

Verder kun je ook nog kiezen voor een warmtepomp om een huis verwarmen zonder gas waar te maken. Een warmtepomp doet eigenlijk bijna hetzelfde als een cv-ketel. Een waterpomp gebruikt alleen wel aardgas, daarnaast heb je wel een hr-ketel nodig om de waterpomp optimaal te laten werken. Het is wel goed om hier voldoende rekening mee te houden. 

Een warmtepomp leidt wel tot minder energiegebruik en is meer milieubewust dan de normale manier van gas verbruik. Je gebruikt dus eigenlijk wel gas, dus de meeste mensen kiezen eerder voor een elektrische ketel. 

Zonnepanelen zijn je grootste vriend

Zonnepanelen zijn daarnaast een goede aankoop. Zij zorgen er namelijk voor dat je elektriciteit krijgt, zonder dat je dit bij een andere aanbieder hoeft te kopen. Dit kan ervoor zorgen dat je nog minder per maand gaat betalen, omdat je zelf je energie gaat opwekken. Het is dus zeker goed om ook eens te kijken naar zonnepanelen. 

Een huis verwarmen zonder gas is nog niet zo moeilijk, maar het is beter om dan de elektriciteit niet ergens anders vandaan te halen. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je alsnog geld moet betalen. Door gebruik te maken van zonnepanelen kun je dit voorkomen. 

Gasloos koken

Een andere goede optie die je bij het verwarmen erbij kunt doen is gasloos koken. Je huis verwarmen zonder gas kun je dan beter door trekken naar de keuken. Gasloos koken kun je al regelen door een inductieplaat te kopen. Dit zorgt ervoor dat je helemaal niet meer op gas kookt. 

Wanneer je zonnepanelen hebt is dit geen enkel probleem, omdat je de elektriciteit toch niet meer betaalt. Je werkt dan namelijk alles al zelf op. Dit scheelt je op maandbasis een hoop geld, maar het scheelt je op jaarbasis nog veel meer geld. 

Zorg voor goede ventilatie in je woning 

Als je echt een huis helemaal wil klaarstomen, is het goed om ook naar de ventilatie in je huis te kijken. Als je met verduurzamen bezig bent, zoals je huis verwarmen zonder gas, heb je vast ook naar de isolatie van je woning gekeken. Je woning moet goed geïsoleerd zijn, maar er moet wel genoeg frisse lucht in je woning komen. 

Het is daarom goed om te kijken naar een ventilatiesysteem als je een woning helemaal klaar wilt stomen. Zo voorkom je dat je niet voldoende frisse lucht naar binnen haalt. Het is namelijk belangrijk om voldoende schone lucht in te ademen. 

Volledig overstappen naar gasloos leven

Als je het echt goed wil doen, is het goed om helemaal over te stappen op gasloos leven. Je huis verwarmen zonder gas is de eerste stap in de goede richting. Voor veel mensen is het de beste keuze om voor gasloos leven te gaan, omdat de overheid dit al binnen tientallen jaren wil bereiken. 

Verder scheelt dit gewoon een hele hoop geld. Dit is ook zeer belangrijk voor je portemonnee. Het beste wat je kunt doen is kijken welke opties je hebt en wat dit allemaal gaat kosten. Zo zorg je ervoor dat je op tijd bent met de overstap. 

Aanpassingen in huis

Er zijn wel heel wat aanpassingen die aan je huis moeten worden gemaakt wanneer je gasloos wilt leven. Vooral wanneer je alles nu nog op het gas hebt, is het goed om te kijken hoe je dit het beste kunt gaan aanpakken. Meestal is het goed om in kleine stappen te werken. 

In kleine stappen werkt het beste. Je kunt dan bijvoorbeeld eerst alleen een inductieplaat kopen en daarna een huis verwarmen zonder gas. Kleine stapjes zorgen ervoor dat je uiteindelijk een compleet huis hebt dat goed en volledig gasloos is. Zo voorkom je dat het allemaal gewoon net wat te duur gaat worden wanneer je alles in één keer wilt gaan doen. 

Subsidies en mogelijkheden

Als je jouw huis verwarmen zonder gas echt aan wilt pakken, is het goed om eens te kijken naar de subsidies en mogelijkheden die je hebt. In sommige gevallen krijg je namelijk een subsidie als je een woning aan wilt pakken. Daarnaast moet je geen woning gaan aanpakken als het een huurwoning is. Dit moet je overlaten aan de huurbaas. 

In Nederland krijg je bijvoorbeeld geen subsidie voor een cv-ketel, maar zonnepanelen zijn wel waar je naar kunt kijken. Het is altijd goed om te kijken waar je geld op kunt besparen, zodat je dit weer in de rest van je woning kunt steken. 

Voordelen van overstappen op gasloos leven 

Er zitten aan het einde van de rit gewoon een hele hoop voordelen aan het feit om gasloos te leven. Zo bespaar je gewoon een hele hoop geld en je leeft een heel stuk veiliger. Daarom is dit zeker het overwegen waard als je jouw woning toch al aan het verduurzamen bent. 

Over een huis verwarmen zonder gas zijn ook een hele hoop voordelen te vinden. Een huis met een elektrische cv-ketel verwarmen is stiller dan een normale ketel. Daarnaast werken ze vaak ook een heel stuk sneller. Het is dus echt een goede optie om eens naar te kijken. 

Is mijn huis geschikt om gasloos te leven? 

Sommige huizen zijn heel erg geschikt om alles gasloos aan te sluiten. Helaas zijn er ook huis waarbij het zo goed als onmogelijk is. Het is dus zeker goed om eens te kijken welke opties je hebt. Als je dit niet precies weet, kun je hier het beste een bedrijf voor laten komen. Zij kunnen je precies uitleggen wat handig is. 

Vooral oudere huizen zijn minder geschikt om gasloos te worden. Dit kan komen door de isolatie, manier van bouwen of andere dingen. Daarom is het altijd goed om te kijken of je huis hier geschikt voor is, voordat je zomaar plannen gaat maken. 

Extra verwarmen door deze tips: 

Extra verwarmen is in sommige tijden echt nodig. Als je toch nog niet je huis verwarmen zonder gas waar kunt maken, zijn hier enkele tips die je kunt gebruiken: