Een trapkast inrichten op een efficiënte manier is soms best lastig. De trapkast is namelijk de plek waar de meeste mensen gewoon een hele hoop verschillende spullen in stoppen. Zo’n kast is in de meeste gevallen niet georganiseerd. 

Toch is het voor jezelf een heel stuk handiger om de kast goed en efficiënt in te richten. Zo hoef je niet de hele tijd naar de spullen te zoeken en je kunt een hele voorraadkast creëren op die manier. Dat is altijd ideaal als je normaal altijd ruimte tekort hebt. 

Knap de trapkast eerst op

Als eerste is het een goede stap om de trapkast op te knappen. Een trapkast inrichten doe je niet in een oude stoffige kast. Eerst moet de volledige kast schoongemaakt worden. Op die manier kun je schoon en fijn werken. Zo kun je de kast helemaal schilderen, zodat hij er als nieuw uit ziet. 

Daarnaast zitten er misschien ergens schroefjes los of hangen er dingen aan de muur die eraf kunnen. Soms moet zelfs de vloer van de kast vervangen worden. Dit kun je het beste allemaal in één keer doen. Zo voorkom je dat je de komende tijd weer aan het werk wordt gezet. 

Planken maken alles overzichtelijk

Zodra de kast is opgeknapt, is het goed om planken in de trapkast te maken. De trapkast inrichten doe je dan in het begin met alleen planken. Wil je bijvoorbeeld meerdere planken ophangen of wil je alleen maar één grote plank aan de muur hebben hangen? 

Meet eerst de trapkast op, zodat je weet welke opties je hebt. Op die manier voorkom je dat je iets gaat kopen waar je helemaal niets aan hebt. Het beste is om op verschillende manieren te meten, zodat je zeker weet dat het allemaal past. 

Koop een nieuwe inrichting voor je kast 

Zodra je de planken hebt gekocht, is het goed om naar de rest van de inrichting te kijken. Hierbij kun je denken aan leuke mandjes die je misschien op de grond wilt hebben staan. Misschien wil je wel de wasmachine onder de trap hebben, deze moet je dan als eerste neerzetten. 

De echt grote spullen kun je het beste bij de trapkast inrichten het eerst neerzetten. Zo voorkom je dat je deze straks niet kwijt kunt. Zet ze dus op een praktisch en fijne plek neer, zodat je makkelijk in de kast kan maar er ook makkelijk bij kunt. 

Zoek de spullen die je hebt uit

Als je de trapkast hebt opgeknapt, heb je vast een hele hoop spullen uit de kast gehaald. Al deze spullen staan nu ergens in een bak of op een tafel, maar deze kun je het beste wel uitzoeken voordat je verder gaat met het inrichten van de kast. 

Het beste is om te kijken wat je echt wilt houden en wat je beter weg kunt doen. Als bijvoorbeeld spullen over datum zijn, kun je deze het beste weggooien. Daarnaast kun je het beste wat dingen weg doen die je de voorgaande maanden ook niet hebt gebruikt. Dit scheelt je uiteindelijk een hoop ruimte. 

Organiseer de spullen die je hebt 

Zodra je alles hebt uitgezocht, wordt het tijd dat je de spullen die je hebt ook daadwerkelijk gaat organiseren. Het is goed om te kijken hoe je dit het beste kunt gaan doen. Als eerste moet je gaan kijken welke spullen je uiteindelijk op welke plank wilt hebben staan. Dit is het makkelijkst om mee te beginnen. 

Daarna kun je kijken naar de opties voor bijvoorbeeld extra bakjes en potten in de trapkast. De trapkast inrichten heeft voor een groot deel vooral te maken met organiseren en goed kijken welke opties je hebt. Er zijn er tegenwoordig namelijk een hele hoop. 

De trapkast inrichten met bakjes en potten

Een trapkast inrichten kun je dus het beste doen met bakjes en potten. Het is goed om eerst even op te meten welke opties je hebt voor in de trapkast. Hoe hoog mogen de bakjes en potten bijvoorbeeld zijn en hoeveel ruimte wil je daar aan kwijt. 

Daarnaast is het goed om te kijken welke potten en bakjes je het mooiste vindt qua design. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende designs. Het ene design staat vaak gewoon beter dan het andere design. Daarom is het zeker goed om te kijken welke opties je precies hebt. 

Wat zet je vooraan en wat achteraan?

Zodra je allerlei potten en bakjes hebt kun je aan de slag om ze te vullen. Het is al snel de vraag wat je voor en wat je achteraan neerzet. De ene persoon gebruikt andere producten eerder dan een ander persoon. Daarom is het goed om te kijken naar je eigen voorkeur. 

Zo is het goed om de spullen die je veel gebruikt vooraan neer te zetten. Zo kun je er eenvoudig bij en je voorkomt dat je ze vergeet. Verder moeten versproducten natuurlijk altijd vooraan staan, want anders kunnen de vers producten ergens achter sneller kapot gaan. 

Let op houdbaarheidsdatum

Een trapkast inrichten lijkt dus een stuk makkelijker dan dat het daadwerkelijk is. Het is daarom goed om ook rekening te houden met de houdbaarheidsdatum wanneer je de kast inricht. Vooral wanneer je veel potten en bakjes wilt gebruiken, moet je de houdbaarheidsdatum hier op zetten. Zo voorkom je dat je een over datum product eet. 

De houdbaarheidsdatum die als eerst verloopt, zet je normaal vooraan. Zo gaat het product wat je als eerst op moet maken ook als eerst op. Dit doen ze in de supermarkten ook. Dit noem je FIFO vullen, zo voorkom je een hele hoop verspilling van eten. 

Schoonmaakproducten en eetbare producten 

Schoonmaakproducten en eetbare producten kunnen voorkomen tijdens een trapkast inrichten. Het is goed om deze twee van elkaar te onderscheiden, anders heb je alles door elkaar heen staan. Dit is helemaal niet handig, vooral als je kinderen hebt. 

Het beste is om de schoonmaakproducten boven in de kast neer te zetten. Zo voorkom je dat je kinderen bij deze spullen kunnen komen. Je kunt dan het beste het eten zo neerzetten dat zij er juist makkelijk bij kunnen. Dit is veiliger voor je kinderen, maar ook voor jezelf. Je stoot dan niet zomaar een schoonmaakmiddel om. 

Een trapkast inrichten doe je met stickers 

De trapkast inrichten kun je ideaal doen met stickers. Door stickers op bakjes en potten te pakken, kun je direct zien wat erin zit. Daarnaast kun je de houdbaarheidsdatum op deze stickers zetten. Zo weet je precies wanneer iets over datum is en wanneer je het nog kunt eten. 

Daarnaast zijn stickers ideaal om op alle mogelijkheden te plakken, zodat het duidelijk is om wat voor een producten je mee te maken hebt. Uiteindelijk kun je dan de trapkast op een ideale manier inrichten, zodat je alles snel en eenvoudig kunt vinden.